2005-11-08

Reaktion från kyrkokansliets röda klerker

Bloggen har redan i ett par postningar berört det pågående prästupproret i Svenska kyrkan, där ett stort antal präster tagit fullständigt avstånd från kyrkomötets beslut att införa en välsignelseakt för homosexuella par som ingått registrerat partnerskap. Var jag själv står gjorde jag klart redan under 2003 års kyrkomöte, när jag under debatten i plenum beskrev det kommande beslutet om välsignelseakt som "institutionaliserad otukt".

På initiativ av en grupp röda klerker i Skåne cirkulerar nu ett upprop där det bl.a. sägs att de präster "som undertecknat detta upprop, anser att detta beslut är helt i linje med hur vi uppfattar Guds ständigt pågående uppenbarelse i historien. I trohet mot kyrkans Herre, som själv aldrig avvisade någon, ser vi fram emot att tillämpa den beslutade ordningen och vill på detta sätt göra det allmänt känt."

Än så länge har endast en handfull präster, till väsentlig del sådana som är knutna till kyrkokansliet i Uppsala, skrivit under. Lägger man arbetsgivarens kraft bakom insamlingen kommer naturligtvis antalet namn att stiga väsentligt. KG Hammar brukar emellertid vilja handla med viss försiktighet i kontroversiella frågor, och möjligen ligger man lågt från kyrkoledningens sida när nu ändå kyrkomötets beslut är i hamn.